Václav Černík

Blog o moderních technologiích Algoritmické 3D modelování – TinkerCAD Codeblocks

3D modely lze kromě běžných 3D modelovacích nástrojů vytvořit i pomocí algoritmu. Pro některé modely, zejména kde je nějaký vzorec opakování, je využití algoritmů ideální. Podívejme se na jednoduchý nástroj TinkerCAD Codeblocks.

Algoritmické 3D modelování – TinkerCAD Codeblocks

Codeblocks nabízí v jednoduchém modelovacím nástroji TinkerCAD možnost programování pomocí bloků. Tento nástroj je vhodný pro začátečníky, kteří se chtějí naučit nebo mají základy algoritmizace.

Pro ukázku zkusíme vyrobit model Slunce – je to vcelku jednoduchý model složený z jednoho válce a několika trojbokých hranolů. Problém je v umístění a otočení hrnolů (trojúhelníčků).

Slunce – model

V klasickém TinkerCADu bychom museli hrnoly umístit a otočit ručně, což by bylo hrozně náročné (skoro nemožné), ale v Codeblocks si můžeme vytvořit chytrý algoritmus. Možnost tvorby algoritmu najdete v nabídce při vytváření nového projektu – v české verzi Bloky kódu.

Založení projektu

Práce je poměrně jednoduchá a podobná programování ve Scratch, Makecode apod. Vlevo jsou různé příkazy (bloky) roztříděné do kategorií a vytáhnutím do pracovní plochy (s vzájemným spojením) postupně tvoříme algoritmus.

Okno s algoritmem

Kliknutím na trojúhelníček na liště nahoře algoritmus spustíme – můžeme případně ovlivnit rychlost provádění algoritmu nebo krokovat.

Konkrétně tento algoritmus funguje tak, že postupně jednotlivé trojúhelníčky otáčí okolo osy Z. Protože jsem si zavedl proměnnou určující počet paprsků, mohu se kdykoliv rozhodnou počet změnit a všechny paprsky (trojúhelníky) se rozmístí rovnoměrně okolo základního kolečka.

Závěrem se všechny objekty seskupí, zde vidíte animaci celého procesu:

Animace

Svůj model můžete vyexportovat třeba do formátu STL. Pokud běžně používáte TinkerCAD, potěší vás možnost exportu výsledku algoritmu jako Tvar. Ten potom můžete v klasickém TinkerCADu použít pro další modelování.

Export Výtvory



Algoritmické 3D modelování – TinkerCAD Codeblocks

Autor: Václav Černík
Napsáno 13. 6. 2024

Témata:
Algoritmizace
3D modelování a 3D tisk

Líbil se vám článek? Sdílejte ho!
➡️ Sdílet na Facebook

Přejít na seznam všech článků.

Nabídka školení
Nabízím školení (nejen) pro učitele, která poskytnou všechny potřebné znalosti a dovednosti k ovládnutí 3D tisku nebo výuky algoritmizace a programování.

➡️ 3D tisk a 3D modelování – dvoudenní kurz jen za 1395 Kč

➡️ 3D tisk a 3D modelování: základní kurz

➡️ 3D tisk a 3D modelování: pro pokročilé

Více informací o školeních

Novinky na Váš e-mail

Zajímají vás novinky ze světa 3D tisku, algoritmizace, programování nebo výuky (pomocí) moderních technologií?
Zadejte Váš e-mail a já Vám pošlu zajímavé informace (maximálně jednou měsíčně).